De allra flesta hundar gillar att leka. Genom att leka med hunden så stimuleras hunden, något som gör att han eller hon inte blir uttråkad. Att leka med hunden gör också att den får motion. Genom att vara en lekkamrat till hunden så blir den taggad på att röra på sig. Även själva tanken på att leka gör hunden exalterad, något som ökar pulsen. Att få upp hundens puls lite då och då i vardagen är, precis som för oss människor ovärderligt för hälsan. För att må bra behöver hunden precis som matte och husse regelbunden aktivering och fysisk rörelse.

Olika lekar

Som nybliven hundägare kanske man känner till att det är bra att aktivera hunden. När det gäller just vad man ska leka med hunden är det många utan erfarenhet som känner sig lite vilsna angående vad man kan hitta på för lekar som hunden uppskattar. Det kan självklart också vara så att hunden har sina egna preferenser angående vad den tycker är kul och mindre kul. Med tiden lär man sig vad hunden tycker om. Förhoppningsvis lär man sig även alla de där små knepen man kan ta till för att få hunden leksugen.

För att få veta vilka typer av lekar hunden gillar så får man prova sig fram. Nedan har vi tagit fram några förslag på aktiviteter och lekar man kan börja med. När man fått en känsla av vad som fungerar så kan man göra flera varianter på den eller liknande lekar.

Leka med boll

Ett av de vanligaste sätten för en hundägare att aktivera sin hund på är att använda sig av en boll. Med hjälp av bollen kan vem som helst med enkla medel få hunden att röra på sig mycket. Samtidigt som hunden rör på sig så behöver vi djurägare inte alls springa runt lika mycket. Därför är bollen ett bra verktyg för alla, även för de som inte har så stor möjlighet att röra sig själva.

De flesta hundar har en inbyggd instinkt att jaga saker som rör sig. Därför räcker det ofta med att kasta iväg bollen. När hunden ser att bollen rör sig väcks ett intresse och nyfikenhet direkt. Chansen är då stor att hunden tillslut springer efter bollen med stor entusiasm.

När hunden väl fångat bollen så får den sin belöning. Att ta bollen i munnen blir som en liten trofé för hunden som han eller hon kan känna sig stolt över. Vissa hundar blir så stolta att de inte vill dela med sig utan gör allt för att behålla bollen de precis fångat. Om man vill kunna få till en kontinuerlig lek så gäller det därför i att träna hunden i att släppa bollen på kommando. För att hunden ska kunna leka och springa så mycket som möjligt gäller det så klart också att hunden själv kommer tillbaka med bollen så att vi slipper leta efter den.

I denna lek behöver objektet inte bara vara en boll. Man kan få samma effekt med exempelvis en frisbee eller en pinne.

Jaga och jagas

Om man inte har en boll med sig på promenaden men ändå vill aktivera hunden så kan man prova en klassisk jaktlek. Man behöver egentligen ingen som helst rekvisita för att leka med hunden. Det räcker med att man själv springer och på detta sätt försöker få hunden exalterad i att också röra på sig.

Genom att själv börja springa iväg så kan man trigga ett jaktbeteende hos hunden. Om vår fyrfota vän ser oss springa iväg så kan denna snabbt bli taggad på att hinna springa ikapp. När man leker denna typ av lek så får man självklart se till att den görs försiktig och lekfullt. Man måste också vara uppmärksam så hunden inte får tendenser att börja bitas när den hinner ikapp sitt ”byte”.

Med många hundar kan man för variationens skull även ibland vända på leken. Helt plötsligt kan du börja jaga hunden. Här måste man så klart vara uppmärksam så det hela uppfattas som lekfullt av hunden. En del hundar kan självklart bli rädda om de plötsligt känner sig jagade.

Dragkamp

En lek som är lätt att starta upp utan någon större förberedelse är dragkamp. Hundar har en inbyggd instinkt att vilja föra dragkamp, både med värdefulla och mindre värdefulla objekt. Dragkampen kan redan observeras hos små valpar, kanske som en förberedelse inför vuxenlivet.

Man kan enkelt trigga hunden till kamp genom att exempelvis vifta med hundens favoritleksak framför ansiktet. Chansen är då stor att hunden biter tag i objektet. Sen är det bara att sätta igång med dragkampen. Om hunden är lite osäker eller uppenbart svagare än du så kan det vara bra att ta det försiktigt. Genom att medvetet låta den svagare hunden vinna dragkampen så kan man ge förutsättningar för ett växande självförtroende. Detta kan göra att hunden blir bättre och bättre på dragkampen varje gång man leker.