Eftersom vi nyligen blev med katt så vill jag dela med mig lite av de erfarenheter jag fått inför detta. Eftersom katter precis som alla andra djur förtjänar att behandlas väl och få ett gott liv så läste jag på mycket innan, något jag kan tipsa alla andra om att göra också.

Kattras

Frågan om kattras är ständigt aktuell. Ska man satsa på en renrasig katt eller duger en bondkatt lika bra? Renrasiga katter har sina fördelar om man har väldigt specifika önskemål eller krav men de kan även samtidigt komma med stora nackdelar.

Ska man exempelvis ha en innekatt kan det finnas vissa raser som är speciellt framtagna för att trivas inomhus, Ragdoll är ett sådant exempel. Dessa katter har i många generationer avlats fram för att trivas inomhus i nära sällskap med människor. Några av deras behov har minskats, som till exempel behovet att vara ute och jaga. Samtidigt som fördelar kan finnas så är risken också stor att de har egenheter som är mer svårhanterliga. Man brukar därför inte rekommendera en raskatt som en förstakatt, saknar man erfarenhet så är en vanlig bondkatt ofta det bästa alternativet. Eftersom raskatter avlats så hårt för att få fram speciella egenskaper eller utseenden så är risken också större att de raserna bär på genetiska defekter som kan göra att de har lättare att drabbas av exempelvis sjukdomar.

Att tänka på inför köpet

bondkatt

Det finns mängder av saker man bör tänka på inför köp av katt. En sak som i alla fall känns viktig för mig är att veta varifrån katten kommer. Jag vill gärna göra ett besök hemma hos de tidigare ägarna till katten för att se vad den har levt i för miljö och hur den beter sig där. Om det är en kattunge kan det vara en fördel om man får tillfälle att hälsa på kattens föräldrar, genetiskt sätt delar de ju mycket och man kan genom att se deras beteende få en föraning om hur kattens personlighet kommer att bli.

Man bör alltid se till så att katten är veterinärbesiktigad, avmaskad och helst id-märkt innan köpet. Se till att du får med dig de officiella intygen för detta. Jag tycker också att det är viktigt att försäkra katten så fort som möjligt. Man vet aldrig när något oväntat händer och det hade varit väldigt tråkigt att stå helt utan försäkring den dagen katten blir sjuk.

Fler tips inför kattköpet kan du hitta här. Tänk även på att det kan vara bättre att hjälpa en hemlös katt snarare än att bidra till att fler katter avlas fram.