Många tror kanske att hunden tycker det är jobbigt att träna men enligt vår erfarenhet är det precis tvärt om. Hundar älskar att få jobba, bara den känner att de gör husse och matte glada. Genom att lära hunden att exempelvis göra roliga trick får både ägare och hund underhållning. Dessutom är det ju roligt att göra saker tillsammans med sin hund, detta gör att man kan komma närmare sin lilla fyrfota vän.

Det är en stor fördel att börja med träningen tidigt. Den unga hunden har nämligen betydligt lättare för sig att lära sig nya saker. Det vanligaste att lära sig hundvalp är så klart kommandon som ligg, sitt eller gå fot. Lite tips om hur du lär hunden dessa enkla kommandon finns hos brukshundsklubben. När hunden väl kan enkla ”trick” som dessa kan man börja lära den allt mer avancerade kommandon. Om hunden tycker det är roligt att lära sig saker tillsammans med husse och matte så kan man börjar fundera på om man vill lära hunden någon mer uppstyrd aktivitet eller sport. Nedan skriver vi lite mer om tre populära aktiveter som vi kan rekommendera att ni tittar närmare på.

Agility

Agility är namnet på en av de absolut populäraste hundsporterna. Denna sport kan ibland vara ansträngande och kräva mycket tålamod. Belöningen när man börjar se resultaten brukar dock vara väl värda alla besvär.

I denna sport är det meningen att hunden ska klara av en hel hinderbana. De olika hindren ska utmana hunden, ofta kan det ta ganska mycket träning innan hunden klarar av vissa av hindren på ett bra sätt. Att dessutom klara flera hinder efterföljande på varandra kan vara en utmaning i sig. Hunden ska alltid ha sin förare i närheten när han eller hon springer i banan. Det är nämligen samspelet mellan föraren och hunden som är det viktiga i denna sport.

Lydnad

Lydnad är en rolig hundsport som man kan ha nytta av även i vardagen. I Lydnad lär sig hunden att gå rakt och fint bredvid husse eller matte. Hunden lär sig också vara uppmärksam på vad som händer och på att snabbt ta kommandon. Föraren kan exempelvis be hunden att ligga, sitta eller bara stanna kvar på en specifik plats tills annat kommando ges. När hunden väl lärt sig att lyda på detta sätt går det mesta smidigare i det vanliga livet. Det blir mycket mindre risk att hunden skulle smita iväg eller göra något annat som går emot matte eller husses förmaningar.

Freestyle

I freestyle ska hunden interagera med sin ägare till tonerna av musik. Som ägare får man därför vara som en slags koreograf och tänka ut hur programmet till musiken ska se ut. Denna sport utövas med fördel inför en lite större publik, då den kan vara väldigt underhållande om man lyckats väl med sitt program.