Eftersom vi har vana att ta hand om katter i vår familj så tänkte jag tipsa lite om hur man kan aktivera katten. Katter behöver stimulans för att må bra. För utekatter är det så klart lätt att få stimulans, de kan själva uppsöka nya miljöer, det händer också hela tiden spännande saker i utomhusmiljön som gör att katten kan hålla igång. Även utekatter kan behöva lite stimulans och omtanke när de väl uppehåller sig inomhus. För er med innekatter är det dock en helt annan sak. Som ägare av en innekatt skulle jag säga att det är ens plikt att aktivt jobba med att hålla katten stimulerad, varje dag.

Katten är ett domesticerat vilddjur. I sina gener är den ett jagande djur som i sitt ursprung sökte över stora områden efter föda. När katten inte längre behöver jobba för sin mat och samtidigt i många fall hålls instängd i en begränsad yta så finns inte mycket av dess naturliga beteende kvar. Katten kan lätt bli överviktig och deprimerad av den understimulans som ett liv inomhus kan innebära.

Låt katten jobba för maten

Ett bra sätt att aktivera en understimulerad katt på kan vara att sprida ut små kattgodisar runt om i hemmet. Gärna med varierande svårighetsgrad. Gärna så svårt som möjligt, utan att på det sättet göra det farligt för katten. Hela tanken är att det ska ta tid och att katten ska få anstränga sig lite fysiskt. Själva jakten är stimulerande och givande för kattens hjärna samtidigt som kroppen får den motion den så väl behöver. Nyckeln här variation. Vissa av matbitarna kan man placera på höga höjder så att katten får klättra lite för att nå dem. Andra bitar kan man gömma väldigt väl, gärna så att katten får krypa runt i sin jakt efter dem. Man kan även gömma bitarna i någon pappersförpackning eller liknande så att katten får jobba med tänder och klor för att öppna upp och komma åt det goda där i.

Lek själv aktivt med katten

Kattleksaker i alla ära, men de allra flesta katter tröttnar efter en stund på att själva fösa runt samma gamla leksaker på golvet. För att göra det betydligt mer spännande kan man själv hjälpa till att ge leksakerna liv. Man behöver inte ens lägga pengar på några dyra prylar. Ofta tycker katten det är minst lika roligt att jaga en bit tråd som någon påkostad kattleksak. Genom att till exempel fästa något tuggvänligt i en bit garntråd och dra det fram och tillbaka över golvet kan man göra nästan vilken katt som helst galen av upphetsning. Att ge sin katt en kvarts lektid varje dag tycker jag borde vara ett minimum. Om man skaffat en katt så har man gjort ett åtagande och i det åtagandet ingår så klart att spendera tid med sitt husdjur och få det att må bra.

Bygg nya spännande miljöer

Man kan med enkla medel bygga som spännande rum för katten i huset. Varför inte lägga en filt över en en soffa eller fåtölj till exempel, på så sätta har man skapat en grotta som katten kan krypa in i och utforska. Det ligger i kattens natur att gilla att klättra upp på saker för att kunna spana. Det ligger också i deras natur att vilja krypa in i trånga mörka utrymmen. En viktig sak att tänka på är att katten gillar att bli överraskad, därför gäller det att hela tiden komma på nya saker. Den där filten på ett och samma ställe kommer inte vara spännande för alltid, men flyttar man på den till ett annat ställe så kan det plötsligt hända att katten blir nyfiken igen. Ett tips är också att hela tiden ta in nya saker som man sedan låter stå framme ett litet tag. Vi pratar nu inte om att gå och köpa några dyra möbler eller liknande för katten utan det kan handla om en stor kartong eller en papperspåse man kan lägga på golvet och se hur katten reagerar på.

Här finns lite fler tips på hur du kan hålla din katt stimulerad.